Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A kertészeti perlit felhasználási területei

A kertészeti perlit felhasználási területei Cikkünkben sorravesszük, hogy a kertészeti perlit milyen felhasználási területeken nyújt segítséget növényeinknek és mily módon egészíti ki talajjavító ásványainkat.

A kertészeti perlit alkalmazási és felhasználási területei

 

1.            Kertészetekben

A duzzasztott talajjavító perlit kiválóan alkalmazható kertészetekben, díszcserjék, díszfacsemeték, gyümölcsfaoltványok, szőlőoltvány szaporítására és nevelésére. A kertészeti perlit legjobb tulajdonságai a gyökereztetés és ültetés során mutatkoznak meg. A palántanevelésnél könnyebb az átültetés, mert a perlit nem ragad a gyökerekbe. Virágföldhöz keverve, a cserepes növények, fűszernövények is szeretni fogják. Gomba-, dinnyetermesztés során nemzetközileg már bizonyított. Természetes tápanyagot nem tartalmaz, ugyanakkor megnöveli a bevitt tápanyagok és kártevőirtók hatását is. Rendkívül jól alkalmazható, mint a különböző növényvédő szerek hordozóanyaga.

 

2.            Otthoni kertészkedés során

A perlit használata természetes ásványi talajjavítóként hobbikertészek számára is javasolt, köszönhetően a kertészeti perlit magas folyadéktárolási képességének és a gyökérnövekedésre gyakorolt pozitív hatásainak.  A perlit a talajba adagolva javítja a víz- és levegőszabályozást, biztosítja az öntözés során feloldódott tápanyagok elraktározásával azok hosszú távú hatását. Legyen szó paradicsom, paprika, uborka termesztésről a kertben, a palánták meghálálják a gondoskodást. A kertészeti perlit legjobb tulajdonságai a gyökereztetés és az ültetés során mutatkoznak meg, de virágföldhöz keverve, a cserepes növények, fűszernövények is szeretni fogják. Ön pedig bátran elutazhat akár napokra is, nem kell félnie növényei kiszáradásától.

 

3.            Kertépítésben, tetőkertek, parkok, sportpályák kialakításánál

A kertészeti perlit tulajdonságait a kertépítésben és a tereprendezésben is nagyra becsülik. A golfpályák kialakításánál pázsit telepítéshez használják, de bármilyen fűfélék vagy akár strapabíró talajszerkezetet igénylő területek építésénél is alkalmazható, mint a parkok, sportpályák.  Ezen kívül a perlit segítséget nyújt a problémás talajok kezelésére is.

 

4.            Zöldségtermesztésnél

Kertészeti perlittel eredményesebb lehet a zöldségtermesztés is, különösen olyan problémás helyeken, mint a túl nedves, vagy a túl homokos talaj. A nedves, agyagos talajba nem csak az ásó vagy ekevas hatol be nehezebben, hanem a növények gyökerei is. Mindemellett, ha hiányoznak a talajmorzsák közötti pórusok, amelyek a gyökerek számára nélkülözhetetlen levegőt zárják magukba, a gyökerek megfulladnak.

Az agyagtalajok javítása lazítóanyagok bekeverésével történhet, például duzzasztott perlit használatával, amely üreges, levegős belsejének köszönhetően biztosítja a levegő áramoltatását. A könnyű, homokos talaj termőképessége is javítható azonban a kertészeti perlittel, kihasználva annak vízmegkötő kapacitását. Így az aszály okozta károk jelentősen csökkenthetők.

 

5.            Dísznövény termesztésben

Cserepes növények és vágott virágok termesztésekor a perlitet virágföldhöz keverve különböző növényvédőszerek, vagy hozzáadott tápanyagok hordozójaként használhatjuk. Maga a kertészeti perlit teljesen steril, tápanyagot sem tartalmaz. Ugyanakkor megnöveli az ásványi műtrágyák és a vegyszeres kártevőirtók hatását. A duzzasztott perlit porózus felülete teret enged a levegőnek és a víznek, így optimalizálja a víztárolást és a szellőztetést, valamint javítja a gyökérzet növekedését. A cserépben lévő talaj lazítható vele, valamint a víz és egyéb tápanyagok ellenőrzött ellátása válik lehetővé.

 

6.            Tápanyag hordozóként

Földhöz keverve a duzzasztott perlit számtalan pozitív tulajdonságát élvezhetjük. Rendkívül könnyű, igen jó hordozó, lazító és szűrő anyag. Javítja a talaj szellőzését. Vízmegkötő képessége miatt képes nagyobb mennyiségű vizet felvenni és csak környezetének tartós szárazsága esetén leadni. Így a talaj egyenletesebbé, szerkezetileg is stabilabbá válik. Tápanyagot nem tartalmaz, de remek tápanyag hordozó szer. A duzzasztott perlitet főként az üveg- vagy fólia alatti termesztőközegek jól bevált keverőanyagaként hasznosítjuk.

 

 

7.            Hidropóniás termesztésben

Hidropónikus termesztésnél a növény nem a talajban (földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, amihez ideális választás a kertészeti perlit. A talajhelyettesítő közeg akkor megfelelő, ha levegőt, ezáltal vízben oldott oxigént, vízben oldott tápanyagot és támasztékot szolgáltat a növényeknek.  A kertészeti perlit semleges kémhatású, a hőkezelés és a zárt rendszerű gyártási folyamat miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít. A tápoldat a növény fajának, fajtájának és fenofázisának megfelelően változtatható, így a fejlődés intenzitása maximális, hiszen a körülmények mindenben a legjobbak számára.

Keresés