Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Zeolit őrlemények talajjavítási célra

Zeolit őrlemények talajjavítási célra Összegyűjtöttük, hogy miért jó a zeolit és milyen célterületeken használható.

A vulkanizmus első termékei a vulkáni hamuból összecementálódott riolittufák. Ezek kristályos változatai a zeolitok, amik bioelemek és bionyomelemek hordozói. Értéküket ezek mellett az adja még, hogy képesek gázokat, ionokat felvenni, leadni, tehát közvetítők lehetnek a növényi gyökérzet és az állati bélrendszer, illetőleg ezek környezete közötti anyagcseréjének is. Ezt a zeolitok melletti ásványi katalizátorok segítik elő.

 

Egyedülálló szerkezetének köszönhetően ez a különleges ásványi trágya

- kiváló ioncserélő tulajdonságokkal rendelkezik (1.2-1.5 mol/kg = 120-150 meq/100 g),

- lehetővé teszi megfordíthatóan, akár a vízzel való ellátást, akár a víztelenítést,

- megköti és lassan engedi a tápanyagokat a talajba,

- növeli mind a műtrágya tápanyagok (N-P-K műtrágyák), mind az alginit, mint természetes ásványi trágya használatának hatékonyságát,

- pozitívan szabályozza a talaj pH-ját,

- megakadályozza a tápanyagok kimosódását és

- megkönnyíti a gyökérzet növekedését.

 

A zeolit magas nyomelem tartartalma révén serkenti a növények növekedését és gazdagabb lombozatot, ízletesebb gyümölcsöket eredményez.

A vízvisszatartási tulajdonsága biztosítja a jobb vízháztartást. Nem tartalmaz semmiféle vegyszert és nincs toxikus hatása.

Ez a természetes ásványi trágya hatékonyan használható a károsodott vagy nyírt pázsit és fű kezelésére, zöldségfélék és gyümölcsök termesztésére, fák ültetésére és ágyásokhoz.

 

Amennyiben nem használ a gazda illetve a kertész zeolitot, miután N-P-K műtrágyát alkalmazott, akkor fennáll a veszélye a tápanyagok talajból való kimosódásának a talajvízbe, valamint a fejletlen növényi gyökérrendszernek, nagymértékű tápanyagveszteségnek és a műtrágya kevésbé hatékony használatának.

Amennyiben használ zeolitot a gazda illetve a kertész, az N-P-K műtrágyákkal --- ökogazdálkodás esetén alginit természetes ásványi trágyával --- való trágyázás ELŐTT kell alkalmazni, esetleg a trágyázással egyidejűleg. A zeolit megköti az N-P-K műtrágyában lévő tápanyagokat, és a növény igényeitől függően felszabadítja azokat - a növény számára hosszú távú elérhetőséggel. Így egészségesebb lesz a növényi gyökérzet és kisebb mennyiségű tápanyag mosódik ki. Javul a talaj szerkezete hosszú távon, a talaj pH-értéke és az ioncsere is.

 

A talaj kondicionálása:

– savas talajokhoz, kemény agyagos talajokhoz, homokos talajokhoz altalaj összetevőként,

– újratelepítésekhez, hidropóniás termesztésekhez, trágyakeverékekhez, gyepek karbantartásához,

– szennyezett talajok regenerációjához / rekultivációjához – kondicionáláshoz és méregtelenítéshez.

Keresés